A lakástakarék módosításai 2019-től

A következő évtől életbe lépnek a szeptemberben elfogadott intézkedések a lakás-takarékpénztárral kapcsolatban. Kétségkívül a lakástakarék a legnagyobb változáson megy keresztül a 25 évvel ezelőtti megalakulása óta. Az állami prémium teljes összegének megszerzésére a következő évben már 2.800 eurónyi betétre lesz szükség, azonban ez nem minden. További radikális változtatások lépnek érvénybe.

A lakástakarék módosításai 2019-től

A lakástakarék eddig sem tartozott a legvonzóbb pénzügyi termékek közé megtakarítás céljából, ugyanis minden évben nagyobb összegre volt szükségünk a maximális állami támogatás megszerzésére. 2019. január 1-jétől szinte már nem is marad olyan feltétel, ami továbbra is csábítóvá tenné számunkra. Vannak változtatások, amelyek a már meglévő szerződésekre vonatkoznak és vannak olyanok, amelyek csak az újonnan, január 1-je után kötött szerződésekre érvényesek. Ezeket gyűjtöttük most össze.

Az állami támogatás teljes összege sokak számára elérhetetlenné válik

Ami eddig vonzóvá tette a lakástakarékot, talán azt érinti a legnagyobb változás januártól. A 2018-as évben az állami támogatás a megtakarított összeg 5 százaléka volt, maximálisan 66,39 euró. A 2019-es évben ez az összeg a megtakarítás 2,5 százaléka csupán. Viszont maximális határértéket megemelték vaskos 3,61 euróval, vagyis inkább kikerekítették, kerek 70 euróra. Ez a gyakorlatban így néz ki:

- Ha pl. 1000 eurót teszünk a lakástakarék számlánkra, 25 euró támogatást írnak jóvá.

- Ahhoz, hogy a 70 eurót megkapjuk, 2.800 euró megtakarításra van szükségünk.

Az előző évben ’’csupán’’ 1328 euró elegendő volt a teljes állami támogatás megszerzéséhez. Röviden tehát, a következő évtől kétszer annyi pénzre lesz szükségünk szinte ugyanannyi támogatás kicsikarásához. Összehasonlításként nézzük meg az utóbbi évek alakulását:

grafikon_lakastakarek.png

Láthatjuk, hogy a lakástakarék megalakulásakor még igenis attraktív volt, ugyanis a 90-es évek közepén 6000 koronányi támogatást kaptunk 15000 koronás megtakarításra. Azokban az időkben ez óriási segítség volt. Az utóbbi években azonban egyre csökken a támogatás mértéke, évről-évre nagyobb megtakarításra van szükségünk ugyanannyi állami támogatás megszerzéséhez.

Az állami támogatásra csak a keveset kereső ügyfelek tarthatnak igényt

Nem elég, hogy csökkentették a támogatás százalékos értékét, de még ezt a csekély összeg megszerzését is feltételhez kötik. Akinek a havi bevétele túl lépi a mindenkori országos átlagbér 1,3-szorosát, azt nem illeti a támogatás. Érthetőbben megfogalmazva, ahhoz, hogy igényt tarthassunk a támogatásra, nem kereshetünk többet körülbelül nettó 970 eurónál. Elgondolkodtató, hogy míg az egyik oldalon arra ösztönöznek, hogy havi 233 eurót (2800 euró havi lebontásban) tegyünk félre, addig a másik oldalon megszabják, hogy ha jól keresünk, nem részesülhetünk támogatásban. Mi ez, ha nem a lakástakarék ellehetetlenítése? Mindenki döntse el maga…

A fent leírt két változtatás az összes szerződésre vonatkozik, tehát a már meglévőekre is. Az újonnan, 2019-es évben kötött szerződések esetében viszont további érdekes módosítások lépnek érvénybe.

Az ún. ’’baráti takarékoskodás’’ felszámolása

Baráti takarékoskodóknak nevezi a köznyelv azokat, akik a lakástakarékot csak megtakarítás céljából használják. Tudvalévően eddig úgy működött, hogy aki a 6 éves ciklus végeztével használta fel a megtakarítását, ezt tetszőlegesen megtehette, nem kellett okvetlenül ingatlan vásárlására vagy felújítására fordítania az összeget. Ez megszűnik, az újonnan kötött szerződések megtakarításait 6 év után is csupán lakhatási, építkezési célra lehet felhasználni, ellenkező esetben az állami támogatást vissza kell fizetni.

Az év végi egyszeri befizetések meghiúsulnak

Eddig bevett szokás volt, hogy az ügyfelek év végén egyszerre tették be a szükséges összeget az állami támogatás megszerzéséhez. Ez a következő évtől szintén megváltozik, mégpedig úgy, hogyha az egész összeget a második félévben tesszük a lakástakarék számlánkra, akkor az állami támogatás maximális értéke a felére csökken. Ez azt jelenti, hogyha csak július után kezdünk spórolni, csupán 35 eurós állami támogatásban részesülhetünk. Ezzel a rendszeresebb megtakarításra szeretnék sarkallni az ügyfeleket.

A köztes hitellel rendelkezőket nem illeti állami támogatás

A lakás-takarékpénztárak által kínált ún. köztes hitel(medziúver) egyfajta előleg azoknak, akik még nem spórolták össze a megfelelő célösszeget és így nem szereztek jogosultságot a rendes lakáshitel(stavebný úver) igénylésére. Ez a fajta hitel magasabb éves kamattal jár egészen addig, amíg az ügyfél jogosulttá válik a rendes lakáshitelre. Azok az ügyfelek, akik a következő évtől köztes hitelt fognak igényelni, nem kaphatnak állami támogatást. Köztudott, hogy az ügyfelek nagy többsége nem teszi félre folyamatosan a megfelelő összeget, így nekik muszáj lesz köztes hitelhez folyamodniuk, viszont ezzel lemondhatnak az állami támogatásról is.

A módosítások röviden:

  • Az állami támogatás maximális összege 70 euró.
  • A teljes állami támogatás megszerzéséhez 2.800 eurós megtakarításra lesz szükség.
  • Nettó keresetünk nem haladhatja meg a 970 eurót, ha igényt tartunk a prémiumra.
  • Hat év után is csupán lakhatási célra használhatjuk fel a megtakarítást.
  • Ha csak az év második felében kezdünk spórolni, a maximális támogatás csak 35 euró lehet.
  • Akik köztes hitelt igényelnek, nem részesülhetnek állami támogatásban.

 

Ezt feltétlenül olvasd el!

Második pillér: 10% másfél hónap alatt? Hogy jött ez ki?Második pillér: 10% másfél hónap alatt? Hogy jött ez ki?

Ezek még érdekelhetik

Mielőtt belevetjük magunkat a karácsonyi ajándék-hajtóvadászatba, és megvennénk a következő fölösleges pulóvert, a 20. pár zoknit vagy épp nyakkendőt, nem árt, ha előtte leülünk, és alaposan átgondoljuk, mennyit is szeretnénk költeni, és kit, kiket szeretnénk megajándékozni. Elvégre senkinek sem segítünk azzal, ha újabb haszontalan dolgokra költjük el a pénzünket.
Teljes cikk
Kedvező hitel fiataloknak vagy a házasságszédelgés állami támogatása? Természetesen a címet mi sem gondoltuk teljesen komolyan, de érdemes továbbolvasni. Összeszedtük ugyanis, mit kell tudni a most újra aktuálissá váló fiatal házasoknak járó hitelekről, amely tény, hogy páratlan a piacon a maga nemében. Ám arra is érdemes rámutatni, hogy nagyon éles kétélű fegyver is lehet.
Teljes cikk
Ahogy azt előző cikkeinkben már jeleztük, 2018 júliusától, azaz már jövő héttől új szabályok lépnek érvénybe a lakáshitelek piacán.
Teljes cikk
A hitelintézés lakásvásárlás esetén ma már a legtöbb esetben röpke 1-2 hét kérdése, és ez idő után a kiszemelt lakásunk boldog tulajdonosai lehetünk. Más azonban a helyzet, ha házépítésre adjuk a fejünket, ugyanis a bank általában több, kisebb részleteben (tranže) bocsájtja rendelkezésünkre a hitelkeretünket, ami segítség és tapasztalat nélkül már kicsivel több ráncot varázsolhat a homlokunkra.
Teljes cikk
A fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel feltételei minden bizonnyal a 2018-as év elejétől változnak majd. Mindeddig kamatkedvezmény formájában mutatkozott meg, a pénzügyminisztérium új javaslata szerint adóbónusszal támogatnák a fiataloknak járó jelzáloghitelt.
Teljes cikk
Manapság az alacsony kamatok idejét éljük. Ahogyan a telefon- és internet-előfizetésnél is két évente olcsóbb szolgáltató után nézünk, ugyanúgy a hiteleknél is időközben “olcsóbb” bankot kereshetünk a további törlesztésére.
Teljes cikk