A legfontosabb változások 2019-ben a pénzügyek terén

Január 1-jével életbe lépett egy csomó új törvény, ami pénzügyi termékeket, illetve a mindennapjainkat is befolyásolják, ezért írtunk egy rövid összefoglalót azokról a gazdasági, pénzügyi változásokról, melyeket mindenképp érdemes megjegyezni.

A legfontosabb változások 2019-ben a pénzügyek terén

 

Szociális ügyek

- 2019-ben tovább emelkedik a nyugdíjkorhatár 62 és fél évre, a tavalyi 62 év 139 napról. Ezen nem kell csodálkozni, Szlovákiában a nyugdíjkorhatár még mindig az egyik legalacsonyabb Európában, és a lakosság gyors öregedése miatt 2023-ig minden évben tovább fog emelkedni cca 2 hónappal. (Ha nem szeretnél te sem 70 éves korodig gürcölni, majd utána minimálnyugdíjból nyomorogni, ajánljuk ezt a cikkünket áttanulmányozni

- 40 euróval emelkedik, vagyis 520 euró lesz a bruttó minimálbér. Ez szuperbruttóban több mint 700 euró (vagyis a munkaadónak legalább ennyibe fog kerülni egy munkás alkalmazása), a munkások kézbe viszont csak kb. 430 eurót kapnak nettó. (A pontos összeget befolyásolhatja a gyerekek után járó adókedvezmény stb.) Érdekesség, hogy 10 év alatt a bruttó minimálbér majdnem megduplázódott: 2009-ben 295,50 euróról indultunk.

- A nyugdíjasoknak is több jut. 30 ledolgozott év után a minimális nyugdíj 278,90 euró. Mindenki, akinek kevesebb a nyugdíja mint 334,70 euró, január elsejétől 8,70 euróval többet fog kapni. 334,70 eurós nyugdíj felett pedig plusz 2,6 százalékot számolhatnak hozzá az idősek a havi megélhetéshez.  

- Ami a családosokat érinti pozitívan, hogy a gyermekgondozási segély (rodičovský príspevok) is növekszik 6 euróval, január 1-től 220,70 euró jár a szülőknek. Az egy gyermek után járó családi pótlék 66 centtel nő, így 2019-ben 24,34 eurót tesz ki. Ami viszont hatalmas segítség lehet a fiataloknak, hogy egyszerre két anyasági támogatást is igénybe lehet venni, ami akár 1300 eurónyi plusz pénzt jelenthet a családi kasszában. Így például míg az anyuka szedheti az anyasági támogatást az ôjszülött kisbaba után, az apuka az idősebb gyermek után. A kétgyermekes szülőknek ajánljuk alaposan áttanulmányozni Jozef Mihál volt munkaügyi miniszter FB oldalát és cikkeit, ahol naprakész infókat és hasznos tippeket találhatnak a pénz igényléséhez.

 

És akkor most térjünk át a konkrét pénzügyi termékekre.

Változások a második és harmadik pillérben:

- Több pénzt küldünk ismét a második pillérbe is: jelenleg 4,75 százalékot spórolunk havonta bruttó jövedelmünkből a nyugdíjszámlánkon, ami mindenképp egy pozitív változás, ám még mindig jóval kevesebb, mint ami szükséges lenne.

- Csökken a harmadik pillér kezelési költsége. A nyugdíjalap-kezelő társaságok 2019-től már csak 1,3 százalékot számolhatnak fel kezelési költség címen a befektetési alapokba (a tavalyi 1,4 százalék helyett), és 0,65 százalékot a kifizetési alapokba (0,7 százalék helyett). Fontos hozzátenni, hogy ezek a változások a 2014 után kötött szerződésekre vonatkoznak.

 

Lakáshitelek és lakástakarék

Nem fog kedvezvi a 2019-es év azoknak, akik most szánták el magukat a lakásvásárlásra. Először a lakástakarék-pénztárak kaptak KO-t: egészen pontosan 2800 euróra nőtt a befizetendő összeg, ha meg szeretnénk kapni a 70 eurós állami támogatást. Erről a változásról bővebben már írtunk, olvassátok el mindenképp cikkünk, ha érintettek vagytok ebben a pénzügyi termékben.

És mint minden negyedévben, újabb szigorítások léptek érvénybe a lakáshitelek terén is. A száz százalékos finanszírozású lakáshitelt teljesen elfelejthetjük, az áhított lakás már 90 százalékára sem lesz egyszerű pénzt kapni. Az új hitelek maximum 25 százaléka eshet a bankoknál a 80-90 százalékos finanszírozási kategóriába, illetve a 8 DTI alól is maximum a hitelek csak 10 százaléka lehet kivétel. (A DTI 8 azt jelenti, hogy az éves keresetünk 8-szorosát kaphatjuk meg maximális hitelként, normál esetben).

 

Biztosítások

A 8 százalékos, biztosítókra kivetett adó bevezetésének hasznos ötletét valószinűleg mindannyian megérezzük. Január elsejétől ugyanis kötelezően kell plusz 8 százalék adót fizetni minden vagyonbiztosításra, mint a lakásbiztosítás, balesetbiztosítás, felesősségbiztosítás, Casco, utasbiztosítás stb. Kivételt csak a kötelező autóbiztosítás képez. A biztosítók valószinűleg nem saját zsebből fogják a plusz adót kifizetni, helyette áthárítják az  ügyfélre.

 

Összességében véve, ami a pénzügyi termékeket illeti, több a negatív változás, ám csüggedni nem érdemes. Minden olvasónak boldog, pénzügyi és magánéleti sikerekben gazdag új esztendőt kíván a Pénzügy.sk csapata!

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

A részvények a legbiztonságosabb, legmegbízhatóbb és érdekes hozamot kínáló befektetési lehetőségek. Erre jó pár indokunk is van, amit mindjárt bővebben kifejtünk, de előbb...Vess egy pillantást az elmulasztott idő hatalmára.
Teljes cikk
Attraktív és transzparens befektetés. A vállalati kötvénybefektetés relatíve egyszerű és átlátható. Az utóbbi időkben, amikor is az államkötvények kamatai nagyon alacsonyak, a befektetők figyelme a magánszféra felé fordul (gyakori a 4%+ éves hozam). A kínálat kifejezetten attraktív és egyre növekszik. 10.000 euró betét = 400 euró éves hozam.
Teljes cikk
Az idősebbeknek minden bizonnyal mélyen az emlékezetükbe vésődött 2002. február 4-e, a fiatalabb korosztály a médiából és a családtagoktól hallhatott már erről a történetről. Napra pontosan ma van 15 éve, hogy ’’lehúzta a rolót’’ és becsődölt a BMG Invest és a Horizont Slovakia. Ezzel a dátummal és az előtte lévő 5 éves tevékenységükkel beírták magukat Szlovákia történelmébe, mégpedig úgy, mint az ország eddigi legnagyobb csalása. Közel 170.000 ember vesztette el az egész életében összehalmozott pénzét, összesen körülbelül 400 millió eurót (12 milliárd szlovák koronát). Mint utólag kiderült, egy jól megszervezett piramisjátékról (pilótajátékról) volt szó.
Teljes cikk
Január elsejével már-már megszokott, hogy változnak a törvények, az előírások. Pont ezért egy csokorba szedtük azokat a számokat, amelyekre jó lesz emlékezni az új év során: nézzük, melyek azok a legfontosabb változások, amelyek a pénztárcánkat (is) fogják érinteni!
Teljes cikk
Közeledik a 2016-os  év vége, a szeretteinktől kapott ajándékokat már mind kibontottuk. Nézzük meg, milyen ajándékcsomaggal kedveskedtek nekünk a honatyák a 2017-es évre!
Teljes cikk