Adókedvezmény 2019-ben a jelzáloghitelekhez - erre kell figyelned, hogy hozzájuss a pénzedhez

Idén vehetjük eloször igénybe a fiatalok lakáshiteléhez járó állami támogatást adókedvezmény formájában. A 2017-ben elfogadott törvény jelentősen megváltoztatta a 35 éven aluliak jelzáloghitelének támogatási rendszerét, 2018. január 1-től már adókedvezmény formájában vált elérhetővé a támogatás a fiatal hiteligénylok számára. Elmúlt egy év, s az ügyfelek most először igényelhetik a pénzüket a 2018-as évre vonatkozóan.

Adókedvezmény 2019-ben a jelzáloghitelekhez - erre kell figyelned, hogy hozzájuss a pénzedhez

 Elevenítsük fel, hogy milyen feltételeket kell az ügyfeleknek teljesíteni, hogy adókedvezményt tudjanak igényelni:
- Maximális életkor 35 év
- Az átlagbér maximum 1,3-szorosát kereshetik (a Szlovák Statisztikai Hivatal adatai alapján)
- A hiteligénylés céljának meg kell felelnie az adókedvezmény feltételeinek (a jelzáloghitelt lakás vásárlására, építkezésre vagy átalakításra-felújításra kell felvenni, az amerikai jelzáloghitelekre és az refinanszírozott hitelekre NEM kaphatunk adókedvezményt!)

Azt, hogy mennyivel rosszabbul járnak azok, akik már az új rendszer szerint kapják az állami támogatást, egy korábbi cikkünkben írtuk szét. Most nézzük meg azt konkrétan, hogy az egyes bankokban mit kell tennünk és mire kell figyelnünk.

Az adókedvezményt a befizetett kamatok 50 százaléka után kapjuk, az adott évben azonban csak legfeljebb 400 eurót. Szintén jó megjegyezni, hogy a kamatokat maximálisan 50 ezer euró hitelből számítják, akkor is, ha magasabb hitelt igényeltünk.

Az adókedvezményhez szükségünk lesz egy igazolásra a bankból, mely folyósította a lakáshitelünk, ezt hozzá kell csatolnunk az adóbevallásunkhoz. Figyelem! Az igazolást a bankok egy része nem adja ki automatikusan, hanem nekünk kell kérvényeznünk!

Az örökös halogatóknak van egy rossz hírünk, minél gyorsabban kérvényezzék a fontos igazolást, ugyanis a bankoknak 30 nap áll a rendelkezésükre, hogy kiállítsák azt a részünkre. Aki alkalmazott, az pedig tisztában van vele, hogy a munkaadójának február 15-ig szükséges leadnia minden dokumentumot az adóbevallás elkészítéséhez. Szintén érdemes észben tartani, hogy még akkor is, ha a hitelszerződésen ketten szerepeltek, az adókedvezményt csak a fő kérvényező igényelheti.

 

VÚB banka
A VÚB ügyfelei kérvényezhetik az igazolást személyesen bármely bankfiókban, ezek után a bank illetékmentesen kiállítja az igazolást. Aki otthonosan mozog az internetbankinggel, az a „Výpisy na stiahnutie“ szekció alatt találja meg a az adókedvezményhez szükséges igazolást (megjegyzenénk, hogy február 22-től változni fog a rendszer, és a „Moje dokumenty“ részben, a „Zmluvná dokumentácia“ szekció alatt lesz elérhető).

Tatra banka
Az igazolást az ügyfelek elektronikusan kapják meg, illetve igény esetén személyesen is kikérhetik a Tatra banka bármely fiókjában.

Slovenská sporiteľňa
A bank illetékmentesen kiállítja az igazolást a fő kérvényezőnek, és ezt postán küldi ki az ügyfél megadott lakcímére.

ČSOB banka
Az adókedvezmény követelményeit teljesítő ügyfél 2019.január 2-tól igényelheti a bankban azt az igazolást, amely a befizetett kamatokat igazolja. A hitel fő kérvényezőjének írásban kell az igazolást igényelnie a bankfiókban, és a bank 30 naptári napon belül állítja ki a dokumentumot. A kézbesítés módját mi választjuk ki, lehet ez postai kézbesítéssel az ügyfél megadott lakcímére, vagy megállhatunk érte személyesen a kiválasztott bankfióknál.

Prima banka
Az igazolást a hitel fő kérvényezője megtalálja az internetbanking fiókjába, ha ilyenje nincs, akkor a bank az állandó lakcímére küldi el postán. A dokumentumot automatikusan generálják minden évben január közepén. Amennyiben az ügyfél nem kapta meg, személyesen kell intézkednie: a bankfiókban szintén kiállítják a részére.

OTP banka
Az OTP is kérvény után küldi a dokumentumot, ha innen van a hiteled, ne felejts el személyesen megállni a bankfiókban és kérvényezni.

Poštová banka
A bank kiadja az igazolást a befizetett kamatokról az előző naptári évre számítva.

mBank
Az igazolást az ügyfélnek kell kérvényeznie, az internetbankingon vagy telefonosan, de akár személyesen is megállhat valamelyik mBank fióknál. Az igazolást a kérvény igénylésétol számított 30 napon belül küldi ki a bank az ügyfél állandó lakcímére.

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

Májusban nagy változások nem történtek a lakáshitel-piacon. A kamatlábakat tekintve ténylegesen elértük a padlót, ezért nehéz már új akciókkal előrukkolni.
Teljes cikk
Mielőtt belevetjük magunkat a karácsonyi ajándék-hajtóvadászatba, és megvennénk a következő fölösleges pulóvert, a 20. pár zoknit vagy épp nyakkendőt, nem árt, ha előtte leülünk, és alaposan átgondoljuk, mennyit is szeretnénk költeni, és kit, kiket szeretnénk megajándékozni. Elvégre senkinek sem segítünk azzal, ha újabb haszontalan dolgokra költjük el a pénzünket.
Teljes cikk
A következő évtől életbe lépnek a szeptemberben elfogadott intézkedések a lakás-takarékpénztárral kapcsolatban. Kétségkívül a lakástakarék a legnagyobb változáson megy keresztül a 25 évvel ezelőtti megalakulása óta. Az állami prémium teljes összegének megszerzésére a következő évben már 2.800 eurónyi betétre lesz szükség, azonban ez nem minden. További radikális változtatások lépnek érvénybe.
Teljes cikk
Tavaly utolértük Olaszországot és Csehországot is a lakosság eladósodottságának mértékében. Már csak Németország és Ausztria van előttünk ebben a kedvezőtlen mutatóban. 2017 utolsó negyede az eddigi legerősebb negyedév volt a lakáshitelezés történetében. Ennek főként az volt az oka, hogy a fiataloknak járó hitel eddigi kedvező formája már csak azok számára volt elérhető akik érkeztek még a 2017-es év végéig lakást vásárolni.
Teljes cikk
Jelenleg 8 bank kínál a szlovákiai piacon lakáshitelt: a SLSP, ČSOB, TB, VÚB, UniCredit, Prima, OTP és a Sberbank. Ez a felállás azonban változik: a Sberbankot bekebelezi a Prima, és a Postabank is beszáll a játékba. A Postabank (Poštová banka) eddig nem kínált lakáshiteleket, ez azonban április 3-án megváltozott. Mivel a lakáshitel-piac telített, ezért egy újdonsággal rukkoltak elő: megjelentették az ún. "offset lakáshitelt".
Teljes cikk