Ha január, akkor ingatlanadó

Vannak akik, már egy ideje boldog, közös pillanataikat élik meg új otthonukban, mások még csak kezdik megszokni, hogy ingatlantulajdonosokká váltak. Az azonban közös bennük, hogy amennyiben az előző évben vásárolták ingatlanukat, január végéig kötelesek azt bejelenteni, az ingatlanadó (daň z nehnuteľnosti) kiszámítása miatt. Az ingatlanadót mindig annak a városnak vagy a községnek fizetjük, ahol az ingatlanunk van. Az ingatlanadó mértékét minden helyiség maga szabja meg.

Ha január, akkor ingatlanadó

Következzen 10 + 1 hasznos tipp és tudnivaló az ingatlanadó bevallásáról:

 

  1. Abban az esetben kell bejelenteni az ingatlanvásárlást, ha az ingatlan múlt év december 31-ig került a nevünkre.
  2. A bejelentő űrlapot legkésőbb január 31-ig kell leadni.
  3. De hol is kell leadnunk? Azon a városházán vagy községi hivatalban, amely városban vagy faluban ingatlant vásároltuk.
  4. Az ingatlanadót mindig az adott évre fizetjük egy összegben az egész évre. Leegyszerűsítve 2018-ban a 2018-as évi adót fizetjük be.
  5. A bejelentést megkönnyíti, hogy létezik egy előre elkészített nyomtatvány, amelybe már csak az adatainkat és az ingatlan adatait kell kitölteni. Az ügyintézés meggyorsítása érdekében tanácsos már előre elkészíteni a nyomtatványt, de ha bonyolultnak találjuk, az úriember vagy kisasszony biztosan szívesen segít kitölteni a hivatalban. Elvégre nem minden nap csinálunk ilyet.
  6. A nyomtatványon fel kell tüntetni, hogy milyen okból szeretnénk bejelentést tenni. Szerencsére ehhez csak a megfelelő mezőbe kell egy X-t tenni. Amennyiben első ingatlanunkhoz jutottunk hozzá a községben a „priznanie”-t, ha a már volt ingatlanunk, akkor a „čiastkové priznanie”-t, és ha megszűnt a tulajdonjogunk, a „čiastkové priznanie na zánik daňovej povinnosti” kifejezést kell megjelölni. Igen, ha megváltunk ingatlanunktól, azt is be kell jelenteni.
  7. Vigyük magunkkal mellékletként a földhivatalból (kataster nehnuteľnosti) kapott döntést az ingatlan tulajdonjogának megszerzéséről (rozhodnutie o povolení vkladu vlastníckeho práva) vagy egy eredeti tulajdoni lapot az ingatlanról. A tulajdoni lapot kikérhetjük a földhivatalban vagy a postán is.
  8. A városházán vagy a községi hivatalban ne adjunk le eredeti példányokat hivatalos papírjainkról, inkább készítessünk fénymásolatot róla, amennyiben ezeket kérik tőlünk.
  9. Ne felejtsük otthon személyi igazolványunkat sem.
  10. Végül várjunk, hogy a postás hozza az elszámolást a befizetendő ingatlanadóról, ezt május 15-ig kellene megkapnunk és az átvételtől számítva 15 napunk van a megfizetésére.

 

+1 Mielőtt elindulunk otthonról, nézzük meg a hivatali nyitva tartást, hogy ne tegyünk meg felesleges utat :).

 Remélem, hasznos információkkal szolgáltam az ingatlanadóval kapcsolatban. Ha bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatban, felteheti az elérhetőség menügombra kattintva, vagy fordulhat közvetlenül irodánkhoz: www.awreal.sk

 Mazács Ádám

A-W REAL

 CorpBonds_banner.png

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

A LAKÁSKULTÚRA napja alkalmából elárulunk 10 trükköt, amelytől nagyobbnak tűnhet a hálószoba.
Teljes cikk
Cikksorozatunk második részét olvassa a kedves érdeklődő, mely során megpróbálkozom érthető módon elmagyarázni a földtörvényeink által előírt szabályozási rendszert nemcsak a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereknek, de a témában kevésbé otthon lévő laikusoknak is.
Teljes cikk
A gazdákat és mezőgazdasági földek tulajdonosait érintő földtörvények 3. záró cikkét olvassa a kedves érdeklődő. Befejező részben a pótföldekkel („náhradné pozemky“) kapcsolatos tudnivalókat igyekeztem körüljárni.
Teljes cikk
Mikor még csak azon gondolkodik, hogy piacra dobná ingatlanát, nyugodt szívvel forduljon egy ingatlanközvetítőhöz segítségért, hiszen vele átbeszélheti azokat a kérdéseket, amelyek az Ön ingatlanának értékesítését érintik. Egy jó ingatlanközvetítő mindig szívesen ad tanácsokat, hogy elkerülje azokat a hibákat, amelyek végül az Ön zsebéből vennék ki a pénzt.
Teljes cikk
A világon minden fejlődik, ezért érvénybe lépett a Polgári törvénykönyv által szabályozott bérleti szerződés mellett a rövidtávra kötött lakásbérleti szerződés is (Zmluva o krátkodobom nájme bytu). A rendszerváltás óta ez volt az első jelentősebb változtatás a bérleti szerződések terén, amire már nagy szükség volt.
Teljes cikk
A kataszteri rendszer többfajta, régi idők megoldatlan problémáiból eredendő nehézséggel küzd. Ennek egyik legjobb példája a „C“ regiszterű parcellák és az „E“ regiszterű parcellák témaköre (továbbiakban az egyszerűség kedvéért „C“ parcellák és „E“ parcellák), melyek a mindennapi életben sok fejtörést okoznak az átlagemberek és a szakemberek körében is.
Teljes cikk