Minden, amit a tulajdonlapról tudni kell

Végre megtaláltuk álmaink otthonát, amelyet kerestünk. Bizonyos dolgokat viszont figyelembe kell vennünk még mielőtt fejest ugranánk a vásárlásba és szerződéssel köteleznénk magunkat. Először mindig meg kell néznünk a tulajdonlapot/tulajdonlapokat, amelyek az ingatlanhoz tartozhatnak. Szlovákiában a www.katasterportal.sk weboldalon szabadon hozzáférhetünk minden tulajdonlaphoz. Miért fontos ez? Vajon mit is kell nézni rajta és mi mit jelent? A cikkben erre választ találnak.

Minden, amit a tulajdonlapról tudni kell

A teljesség igénye nélkül röviden bemutatnám, hogy mire kell odafigyelnünk a tulajdonlapok (List vlastníctva) esetében. Tudnunk kell, hogy minden tulajdonlapnak 3 része van (A, B, C).

Az „A“ részben az ingatlan adatait találjuk. Megtudhatjuk, milyen az ingatlan besorolása, a házszámot, mely parcellákon helyezkedik el, azok méretét és minősítését. Szlovákiában a külteleknek nyilvánított termőföldek (Orná pôda) eladása korlátozva van. Előfordulhat, hogy felépítettek egy garázst vagy melléképületet a ház mellé, esetleg hozzáépítettek utólag a házhoz, de a tulajdonlapon és a földhivatali térképen (katastrálna mapa) nem szerepel. Ez a helyzet megnehezítheti a vásárlásnál a hitelintézést és hetekig, esetleg pár hónapig tartó hivatali intézkedéssel járhat a hiányosságok kiküszöbölése. Az anyagi vonzatáról nem is beszélve…

A „B“ részben találjuk a tulajdonos adatait. Nagyapáink idejében, még az adott szó sokat számított, ezért előfordulhat, hogy a ház és hozzá tartozó telek, esetleg az udvar/kert nincs az eladó tulajdonában. A nagyszülők lehet megegyeztek egymás között, hogy ki melyik területet használja, de jogilag az számít, ami a tulajdonlapon szerepel. Ha lakásról van szó, itt tudjuk megnézni, hogy melyik lépcsőházban (vchod), hányadik szinten található, és a lakás számát is. Ezen kívül megtudhatjuk, mennyi tulajdonosa van az ingatlannak, és ki mekkora tulajdonrésszel rendelkezik.

A „C“ részben a terhek vannak feltüntetve, amennyiben nem tehermentes az ingatlan. Többféle zálogjog (Záložné právo) létezik. Az egyik leggyakoribb a banki zálogjog, amellyel a bank terheli le az ingatlant, ha hitelből volt finanszírozva az ingatlanvásárlás.

A másik társasházak esetében jelenik meg, ott egy „specifikus” zálogjogról beszélhetünk, amely terhel minden lakást a többi tulajdonos javára. Ez a zálogjog nem rossz teher, csupán felhatalmazza a többi tulajdonost, hogy a közös költségek elmaradását behajthassa, ezzel biztosítva a társasházak rendben tartását. Az ingatlan megvásárlása után is terhelni fogja ingatlanunkat, viszont nem akadályozza az eladást.

tulajdonlap-harom.png

Vigyázni kell, ha a terhek között végrehajtás (Exekúcia) vagy lakhatási jog (Právo doživotného bývania a užívania) szerepel. Az első esetében az eladónak elmaradása van, és addig nem adhatja el az ingatlant, amíg nem rendezte. A második esetben valakinek élete végéig joga van az ingatlanban lakni. Nem ajánlott ilyen ingatlant vásárolni, ha nem szeretnénk plusz egy főt az otthonunkba. :)

Az átjárási jogok (Právo prechodu) elengedhetetlenek, ha az ingatlanunkhoz vezető út magánkézben van, vagy egy másik telken keresztül közelíthető meg. Ugyanakkor hátrányos is tud lenni, ha a mi telkünket terheli az átjárási jog. Az átjárási jogoknak két fajtáját különböztethetjük meg, személyhez és/vagy ingatlanhoz kötődőt. A személyhez kötődő (in persone) esetében csak a megnevezett személyre vonatkozik az átjárási jog, az ingatlanhoz kötődő (in rem) esetében pedig az ingatlan mindenkori tulajdonosa élhet jogával.

Remélem hasznos információkkal szolgáltam :) Kérdéseit felteheti az elérhetőség menügombra kattintva, vagy közvetlenul fordulhat bizalommal irodánkhoz: www.awreal.sk

Mazács Ádám

A-W REAL

 

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

Cikksorozatunk második részét olvassa a kedves érdeklődő, mely során megpróbálkozom érthető módon elmagyarázni a földtörvényeink által előírt szabályozási rendszert nemcsak a mezőgazdasággal foglalkozó szakembereknek, de a témában kevésbé otthon lévő laikusoknak is.
Teljes cikk
Adóságba verjem magam 30 évre vagy dobáljam ki a pénzt egy lakásra, amely sose lesz az enyém? Az otthont keresők egyik fele csak saját ingatlanában érzi jól magát, a másik csoportnak az albérlet ad szabadságérzetet, amit semmi pénzért el nem cserélnének. Az igazság az, hogy nem lehet, és nem is kell igazságot tenni ebben a kérdésben. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik megoldás felel meg neki a legjobban.
Teljes cikk
A LAKÁSKULTÚRA napja alkalmából elárulunk 10 trükköt, amelytől nagyobbnak tűnhet a hálószoba.
Teljes cikk
Mikor még csak azon gondolkodik, hogy piacra dobná ingatlanát, nyugodt szívvel forduljon egy ingatlanközvetítőhöz segítségért, hiszen vele átbeszélheti azokat a kérdéseket, amelyek az Ön ingatlanának értékesítését érintik. Egy jó ingatlanközvetítő mindig szívesen ad tanácsokat, hogy elkerülje azokat a hibákat, amelyek végül az Ön zsebéből vennék ki a pénzt.
Teljes cikk
A világon minden fejlődik, ezért érvénybe lépett a Polgári törvénykönyv által szabályozott bérleti szerződés mellett a rövidtávra kötött lakásbérleti szerződés is (Zmluva o krátkodobom nájme bytu). A rendszerváltás óta ez volt az első jelentősebb változtatás a bérleti szerződések terén, amire már nagy szükség volt.
Teljes cikk
Az utóbbi időszak forró témája a földművelésügyi tárca és a gazdák vitája, az agrárszektor működésének kritikája, amely országos traktorfelvonulásban csúcsosodott ki. Szlovákia déli régiója termőföldben gazdag vidék, a mezőgazdasági munka gazdag tradíciókra tekint vissza, sok járásban még jelenleg is a legfontosabb bevételi forrásnak tekinthető. Kijelenthető, hogy széles réteget érintő kényes problémáról van szó.
Teljes cikk