Hogy kik vagyunk és milyen céllal?

A Szlovák Bankszövetség adatai alapján Szlovákia lakosságának több mint egyharmada nincs tisztában a saját pénzügyeivel. A lakosság fele nem tud különbséget tenni a lekötött betétek között. Harmaduk nem tudja, milyen elven működnek a jelzáloghitelek. Egy másik statisztika alapján, egy átlagember élete során összesen 8 órát tölt személyes pénzügyei tervezésével, miközben több, mint 80.000 órát fordít a pénze megkeresésére.

Jelenleg az alapiskolákban a tanterv nem tartalmazza az alapvető pénzügyi nevelést, sőt ez a mindennapi életben nélkülözhetetlen tudás a középiskolai tananyagból is teljes mértékben hiányzik. Már 27 éve kapitalizmusban élünk, ám az átlag egyetemistának fogalma sincs arról, mi a részvény, a kötvény, vagy mi a tőkealap. Pláne, hogy mi a különbség ezen fogalmak között.

Könnyen beláthatjuk, hogy ez sok jóhoz nem vezet. A tudatlanság kiszolgáltatottá tesz. Ha nem rendelkezünk a megfelelő tudással, könnyen a nyakunkba sóznak felesleges vagy túl drága pénzügyi termékeket. Könnyen beleesünk a túlzott mértékű költekezés csapjába, könnyen eladósodunk, a nyugdíjunkra meg már nem is gondolunk és sokszor nem is akarunk gondolni.

Azonban saját tágabb környezetünkben azt tapasztaltuk, hogy van igény a tudásra. Az emberek egyre jobban kutatnak az információk után, miközben a fellelhető tartalom nagyon sokszor szegényes és szakmailag nem kellően megalapozott. A szlovákiai magyarok a szlovák anyanyelvűekkel szemben még rosszabb helyzetben vannak, hiszen anyanyelvükön nagyon kevés helyre nyúlhatnak tanácsért. Az egyetlen magyar nyelvű napilap gazdasági rovata összesen egy oldalt tesz ki, az internetes portálok pedig minimális esetben közölnek használható saját elemzéseket. A magyarországi online felületek viszont nem a szlovákiai piac specifikusságaira összpontosítanak. Jelenleg Szlovákiában az átlagemberek számára nincs olyan elérhető magyar nyelvű fórum, amely egyszerű, hétköznapi nyelven magyarázza el, hogy mi is az a „podielový fond”, vagy mi a különbség a jelzáloghitel és a fogyasztói hitel között, kitérve a szlovák törvények idevonatkozó részeire.  

Célunk olyan oldal létrehozása, amely teljesen az alapokról indulva, téglánként felépít egy olyan online könyvtárat, ahol egy az egyben megtalálható ez a tudás. Ahol olyan cikkek, elemzések jelennek meg, melyekre ha rászánunk egy-két órát, többé-kevésbé komplex képet kapunk a pénzügyi piacról.  

Olyan fiatalok vagyunk, akiket érdekel a téma, és szeretnénk változtatni a lakosság csekély pénzügyi ismeretein.

Akit hívott már fel egy rég nem látott ismerőse, azzal hogy „üljünk le egy kávéra, kihagyhatatlan ajánlata van számára”, az tudja, manapság egy csomó mondvacsinált „pénzügyi tanácsadó” szaladgál, akik sokszor ők maguk sincsenek tisztában azzal, mit is árulnak. Mit várjunk el akkor az átlagembertől, aki nem is szakmabeli? A pénzügy mindenkit érint, mi pedig szeretnénk valami hasznosat és érdekeset teremteni.

Mi található nálunk?

Oldalunkon szeretnénk különböző rovatokat és praktikus cikkeket közölni olyan témákban, hogy mi a teendő, ha lakást vagy kocsit vásárolunk? Hogyan hasonlítsuk össze a biztosítók ajánlatát? Hol takarítsunk meg? Vagy, ha nincs meg a kellő inspiráció, milyen könyveket lapozzunk? Szlovákiai pénzügyekről magyarul. Ha nem tudod mi a magyar megfelelője annak, hogy „indexový fond” és nem sejted miért jó (vagy éppen nem jó), ha a második pilléred abba fektet, akkor jó helyen vagy. 

Van köztünk lakástakarék-pénztár alkalmazott, közgazdász, pénzügyi matematikus, banki alkalmazott, adótanácsadó és volt újságíró is. Közös bennünk, hogy olyan fiatalok vagyunk, akik számára a legfontosabb a nyitottság és a hitelesség. Minden építő ötletet, vállalkozó kedvű egyént meghallgatunk, és ha csatlakozna hozzánk, szívesen várjuk a csapatunkba.

Szintén szívesen vesszük a kommenteket, hiszen ebből mi is tanulhatunk, beleláthatunk kicsit az olvasóink fejébe és megtudhatjuk a legfontosabbat, hogy Titeket mi érdekel.

Mi is az út elején vagyunk, meglátjuk, mivé növi ki magát a projekt. Tartsatok velünk! 

Pénzügy.SK

Munkatársaink • Zsupcsan Zoltán

  A Pénzügy.SK alapítója és főszerkesztője. Rendszeres szakértő vendég a Pátria rádió Hallótávolban müsorában. Pénzügyi közvetítőként dolgozom már 5 éve. A blogon főképp szakértő, informált és becsületes tanácsadóknak adunk helyet. A szlovákiai magyar sajtóban szinte egyáltalán nem oszt meg senki hasznos információkat a praktikus pénzügyi világról. Itt szeretnénk ezt pótolni. Hiszek abban, hogy az információk birtokában mindenki hatékonyabban gondozhatja pénzügyeit. Amiben otthonosan mozgok, azok a lakáshitelek és a befektetések. Hiszünk abban, hogy ezt a szakmát lehet becsületesen, szakértelemmel is végezni. Ezt bizonyítjuk minden bejegyzésünkkel, előadásunkkal és találkozóinkkal. Elindítottuk élő előadásainkat iskolaszerte. 
  Szívesen fogadunk minden kérdést, érdeklődőt, kollégát vagy akár társszerzőket.

   

 • Viderman Attila

  A Pénzügy.SK szerekesztője és előadója vagyok. Brünnben végeztem a Közgazdasági Egyetemen és a pénzügyekkel eleinte csak hobbiként kezdtem foglakozni, de mára már aktív részét képezi az életemnek.  A mai rohanó életmód sajnos nem engedi, hogy minden egyes részletre oda tudjunk figyelni, ezért ilyenkor tanácsot szoktunk kérni. Eldönteni, hogy jó vagy kevésbé jó tanácsot kaptunk, csak akkor tudjuk, ha vannak legalább alap ismereteink a pénzügyek terén.  Életünk során akár akarjuk akár nem, nagyon sok pénzügyi döntést kell hoznunk. Hiszek abban, hogy a jövőben a döntéshozás pénzügyek terén nem csak szimpátia alapján és egyéb értékesítési praktikák segítségével fog megtörténni. Nyilvánosan beszélünk az apró betűs részekről, rejtett költségekről, mert a gyakorlat azt mutatja hogy a legtöbb esetben ezek el vannak hallgatva a nagyközönség előtt.

 • Csongár Gergely

  2007-ben végeztem a budapesti Corvinus Egyetem vállalati pénzügy szakán. Szakterületem a tőzsde, a befektetési alapok, valamint a részvények, melyekkel az egyetem elvégzése után is aktívan foglalkozom. Rovatomban először igyekszem elmagyarázni az egyes befektetési alapfogalmakat, hogy a megfelelő ismérvekkel felvértezve a komolyabb elemzések is könnyen fogyaszthatók legyenek. Célom, hogy hasznos és aktuális információkkal szolgáljak a számunkra elérhető befektetési lehetőségekről, és ezáltal az olvasóim nagyobb áttekintéssel kezelhessék pénzügyeiket.

 • Bohák Bálint

  A számok az én világom és érdekel a gazdaság, ezért is mertem belevágni ebbe a projektbe. Ami azonban még jobban motivál, hogy látom magam körül az embereken, mennyire tanácstalanok és elveszettek a pénzügyek világában. A gyakori téves információ megnehezíti a jó döntéseket, ami problémákhoz vezet. A számok és a tények híve vagyok, csak abban hiszek, ami pontosan ki van számolva és papírra van vetve. Szeretek az apróbetűs részek közt kutakodni a szerződési feltételekben.

 • Keil Tibor

  Három éve dolgozok a pénzügyi szakmában. Ez idő során sok emberrel találkoztam, beszélgettem és úgy vettem észre, hogy ebben a rohanó világban a pénzügyi téma a legutolsók közé tartozik, amiről hajlandóak beszélni. Az emberek minden nap a pénzért dolgoznak, éppen ezért nem szabadna elhanyagolniuk az erre fordított időt és nyitottabbaknak kéne lenniük ezen dolgok felé. Célom, hogy minél több családba juttassuk el ezeket az információkat, ezáltal minél több időt és pénzt takarítva meg az embereknek. Bízom benne, hogy ezt meg tudjuk valósítani és minél több tudást sikerül átadnunk olvasóinknak.

 • Kovács Orsolya

  A pénzügyi világot nagyon érdekes és komplex dolognak tartom, amibe jó belelátni, hisz a keményen megkeresett pénzünkről van szó. A pénzügyi szak befejezése után úgy döntöttem, hogy profi pénzügyi szakemberként folytatom, ezért karrieremet banki alkalmazottként kezdtem. Rövid időn belül azonban csalódnom kellett, mivel ma már a banki tanácsadók nem feltétlenül a kliens érdekeit nézik, hanem a havi tervek teljesítésére vannak kényszerítve elsősorban. Nagyon gyakori, hogy a termékeknek csak az előnyeit iskolázzák, de az érem másik oldaláról nem sokat mesélnek. Ekkor tudatosítottam, hogy banki alkalmazottként lehetetlen teljeskörűen és profin szolgálni az ügyfeleimet.  Ezért döntöttem úgy, hogy a Pénzügy.sk csapatával folytatom tovább a munkámat. A Pénzügy.sk-t egy olyan közösségnek tartom, akiknek a célja nem a gyors meggazdagodás a kliensek kárára, hanem az emberek felvilágosítása egyes termékek működéséről. Kellő tudás birtokában pedig már kisebb az esély, hogy bárki is lóvá tegyen bennünket.

 • Mazács Ádám

  Öt éve már annak, hogy ingatlanirodát nyitottam. Célként pedig azt tűztem ki, hogy ügyfeleinknek a legjobb szolgáltatást akarom nyújtani. Elszomorító látni, mennyire alacsony színvonalú az ingatlanközvetítői szolgáltatás hazánkban. Ebből is adódik az, hogy az emberek többnyire hiányos tudással rendelkeznek ebben a témában. Erre rásegít az is, hogy a legtöbb információ nem érhető el magyar nyelven. Ezért határoztam el magam blogírás mellett, hiszek benne, hogy javítani tudunk ezen a helyzeten. Szeretnék minél több hasznos tudást átadni, hogy az emberek elkerülhessék az ingatlanpiac buktatóit, és zökkenő mentesen jussanak hozzá új otthonukhoz vagy válhassanak meg ingatlanuktól

 • Szabó Tamás

  A iskola befejeztével hamar rájöttem, hogy a felnőttkor, tetszik vagy sem, számos pénzügyi döntéssel jár. A legnagyobb problémát ott tapasztaltam, hogy az embereknek nincsenek helyes információik a helyes döntéshozatalhoz. Tevékenységem a pénzügyi téren ezért a valós és hiteles információközlésre építem. Nem csak a termékek előnyeiről, de hátrányairól is nyíltan, érthetően beszélek. Hiszem és bízom benne, hogy helyes információk birtokában lehetséges becsületesen érvényesülni a pénzügy világában.

 • Csernák Aladár

  Épülettervezéssel és belterek tervezésével foglalkozom. Egyedi megoldásokat kínálok egyedi gondolkodású embereknek. Hiszem, hogy a tér, amiben élünk nagy mértékben befolyásolja azt, akivé válunk.

             

 • Itt lehetsz Te

  Olvastál olyan cikket az oldalon, ami megmozgatta a fantáziád? Ami felkeltette
  a tudásszomjadat? Érdekel a pénzügyek világa? Hiszel abban, hogy a pénzügyi tanácsadás
  másról kell hogy szóljon? Hogy nem csak konkrét terméket, hanem értékes információkat,
  tapasztalatokat is át kell adni az ügyfélnek? Nincs tapasztalatod, de lelkes vagy és nem félsz
  tanulni? Írj nekünk! Itt könnyen elsajátíthatsz olyan tudást, amit egyik iskolában sem tanítanak.

 • Lengyel Diana

  A Pénzügy.sk oldalhoz a születésétől kezdve asszisztálok, elsősorban mint olvasószerkesztő, de néha én is billentyűzetet ragadok, ilyenkor elsősorban praktikus, a mindennapi életet érintő tanácsokkal látom el az olvasókat. A korábbi újságírói tapasztalataimat mint Social Media Manager is kamatoztatom: az én feladatom a a Pénzügy.sk megjelenítése a szociális hálókon, elsősorban a Facebookon. 

  És mivel az élet művészet nélkül vajmi keveset ér, szabadidőmben szívesen rajzolok, mind a hagyományos, mind digitális technikával. :)  

 • Rajcsányi Viktor

  Három év tervezői munka után jöttem rá, hogy a nehezen összespórolt pénzt nem elég megkeresni, hanem épp olyan fontos megtartani vagy akár kamatoztatni is. Hitelfelvételkor, biztositás megkötésekor vagy nyugdijspórolásnál egy rosszul meghozott döntés akár évekre is megkeserítheti az életünket, ezért próbálom tartani magam a következő idézethez: " Soha ne veszíts pénzt!"

  Ha akarjuk, ha nem, az életünket a pénzhez való hozzáállásunk határozza meg és csak rajtunk múlik, hogy a hónap végén a fizetésünket fogjuk várni vagy a szabadságunkat fogjuk tervezni. Szeretném, ha minden ismerősöm a második szerint élne, és ne azt kelljen tőlük hallgatnom, hogy most nem érek rá, határidőm van, túlóráznom kell stb. Ezért próbálok segíteni, hogy mindenki egy lépéssel közelebb kerüljön egy szabadabb életformához, ahol a szabadidőt nem az anyagiak határozzák meg.

   Közel másfél éve erősítem a csapatot. Az általam megosztott információkat pedig legjobb tudásom szerint válogatom össze és mind a fent leírtakat szolgálják.

   

 • Bugár Viktor

  Felvidéki jogász vagyok, aki immár 4 éve specializálódik a kataszter joggal kapcsolatos problémákra.

Elérhetőségeink