Második pillér: 10% másfél hónap alatt? Hogy jött ez ki?

Az év elején a médiát elárasztották a pánikkeltő írások, miszerint a második pillér a legnagyobb válságát éli, 19 nyugdíjalapjából 17 mínuszban zárt, az indexált alapok a legnagyobb bukást könyvelhették el, és az ehhez hasonló negatív kritikák. Mint már év elején Facebook bejegyzésünkben is figyelmeztettük olvasóinkat, hogy aggodalomra semmi ok, most konkrét példán is szemléltetjük, miért is van ez így.

Második pillér: 10% másfél hónap alatt? Hogy jött ez ki?

Egy kedves hölgy ügyfelünk rendelkezésünkre bocsátotta a számlakivonatát a második pillérről, melyet az előző év végén kapott kézhez postai úton. Nézzük tehát, mit láthatunk egy ilyen kivonaton:

szines_vypis.jpg

Ügyfelünknek körülbelül még 30 éve van a nyugdíjig, tehát joggal invesztálja az összes pénzét (100%) indexált alapban (ennek fontosságáról ITT írtunk). A 2018-as évet 12468,93 €-val kezdte, ehhez az egész évben 1034,85€ hozzájárulás érkezett. Majd ebből még levonásra került 150,42 € különböző illetétekre, így az év végére 12468,93 + 1034,85 - 150,42 = 13353,36 € körül kéne mozognia az egyenlegének. Viszont ahogy láthatjuk, ’’csupán’’ 12654,85 € van a számlán. Pontosan itt érezhette ügyfelünk azt az 5-6 százalékos látványos esést, amelyről a híradások is szóltak.

Ilyenkor kell higgadtnak maradnunk és semmikép sem szabad átgondolatlanul átcsoportosítanunk a megtakarításainkat a kisebb hozamot biztosító garantált alapokba!

Hogy miért is? Nézzük tovább, mi történt cirka két hónap alatt ugyanazzal a számlával, és rájövünk.

Ügyfelünk Valentin-napon belépett a 2.pillére online felületére és a következő információk fogadták: 

valentin.jpgKörülbelül 45 nap alatt a 12655 euróból 14200 euró lett a számlán. Ebből megközelítőleg 200 euró a januári és a februári hozzájárulás, a többi kb. 1300 euró pedig a hozam, ami kb. 10 %-nak felel meg! Amit az indexált alap az előző év végén ’’elvesztett’’, azt most még tavasz előtt sikerült ’’visszahoznia’’. Semmi csoda nem történt, a következő ábrán láthatjuk, hogyan alakult az indexált alap az utolsó 3 hónapban:

3honap_kicsi.pngTehát láthatjuk, hogy nem kell rögtön megijednünk, semmi különös nem történt, az értékpapírok piacán megszokottak ezek a kilengések. Végezetül pedig nézzük meg, ez a karácsonyi ’’nagy esés’’ mit okoz hosszú távon az indexált alapban:

7honap_kicsi.pngAz ábrán az indexált alap alakulását láthatjuk az utolsó 7 évben. A jobb felső sarokban látjuk az utóbbi hónapok alakulását, azt a ’’nagy esést’’, amitől a fejét kapkodta több újságíró is. Megfigyelhetjük, hogy ehhez hasonló csökkenés már történt ugyanúgy a múltban is, és ennek ellenére is az indexált alap átlagban 9,7 %-os hozamot biztosított számunkra évente. Az esések helyett inkább arra koncentráljunk, hogy közel hét év alatt az indexált alap 91 százalékkal gyarapodott! Összehasonlításképp, a bankszámlánk mennyivel gyarapodott az utolsó 7 évben? Legjobb esetben is 3-4 százalékkal?

Értjük már a részvények és az indexált alapok értelmét? Tisztában kell lennünk azzal, hogy hosszú távon nem feltétlenül kell napi szinten megnéznünk a számlánkat. Elég 3 vagy akár 5 évente egyszer megnézni azt, hogy nincs-e a piacon olyan társaság, amely jobb feltételeket kínál, vagy az adott társaságon belül olyan alap, amely nagyobb hozammal kecsegtet, és ahhoz átvinni a pénzünket.

Amit ajánlunk, hogy fiatalon, munkába állás után az első dolgod az legyen, hogy belépj a második pillérbe. Mint a fenti példa is bizonyítja, nem fogod megbánni!

Szívesen segítünk belépéssel, átlépéssel, alapváltoztatással kapcsolatban. Nagyon fontos, hogy az aktív korod elején, mindent rendben állíts be. A nem megfelelően kiválasztott megoldások 10-20 éves távlatban sok pénzedbe kerülhetnek. Találkozz velünk bátran!

 

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

Konkrét termékekről csak akkor érdemes beszélnünk, ha már tudjuk, mik az elérni kívánt céljaink és tudjuk, mekkora összeg szükséges az adott célok megvalósításához. Nagyon gyakori hiba, hogy túlságosan a részletekre összpontosítunk, és nem látjuk magunk előtt a teljes képet.
Teljes cikk
Az első kérdés, ami mindenkinek a fejében megfordul a harmadik pillérrel kapcsolatban, hogy megéri-e egyáltalán? Mennyit spóroljunk benne? Melyik intézményben éri meg számlát nyitni? Milyen nyugdíjalapot válasszunk? Ezekre a kérdésekre adunk választ.
Teljes cikk
Ebben a cikkben a nyugdíjrendszerünk harmadik pilléréről lesz szó, amit ún. önkéntes nyugdíjbiztosításnak (doplnkové dôchodkové sporenie) nevezünk. Ez is egyfajta spórolás, amely a nyugdíjunk bebiztosítása céljából jött létre a 2004-es nyugdíjreform során. Mivel nyugdíjunkra gondolva nem előnyös csak egy forrásra hagyatkoznunk, ezért biztosan érdekes lehet számunkra ez a lehetőség is, viszont nem mindenkinek válik előnyére.
Teljes cikk
A lakástakarék azoknak szóló pénzügyi termék, akik a közeljövőben ingatlant szeretnének vásárolni, vagy átépítést terveznek. Azonban elterjedt alternatívája az is, hogy gyermekek számára megtakarításként tekintenek rá. Ha ez a megtakarítás hosszabb távra szól, akkor már nem biztos, hogy effektív megoldásról beszélünk. Vajon nyereséges-e még a lakástakarék-pénztáron keresztüli megtakarítás/spórolás?
Teljes cikk
Ki ne szeretne gyorsan meggazdagodni, ráadásul legálisan és etikusan? Gondolom mindenkit érdekel a téma. Ezekkel a feltételekkel azonban egy baj van. Egyszerre mindhárom feltétel fennállása esetén csak nagyon ritkán és nagyon keveseknek sikerül. A többség számára elérhetetlen.
Teljes cikk
Az első részben (link a kép alatt) már megírtuk, miért képtelenség a mai nyugdíjrendszer fenntartása, és hogy ebből következően, miért nem szerencsés az állami nyugdíjra hagyatkoznunk. Nem véletlen, hogy a 2005-ben bevezetett többpillérű nyugdíjrendszer mind befektetési alapokon nyugszik. Ennél jobbat mostanáig senki sem talált ki az átlagember számára.
Teljes cikk