Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

Kedvező hitel fiataloknak vagy a házasságszédelgés állami támogatása? Természetesen a címet mi sem gondoltuk teljesen komolyan, de érdemes továbbolvasni. Összeszedtük ugyanis, mit kell tudni a most újra aktuálissá váló fiatal házasoknak járó hitelekről, amely tény, hogy páratlan a piacon a maga nemében. Ám arra is érdemes rámutatni, hogy nagyon éles kétélű fegyver is lehet.

Te elválnál egy kedvező hitel miatt? - Jön a fiatal házasoknak járó hitel

Egyesek még emlékezhetnek a szocializmus kedvelt pénzügyi termékére, a hetvenes évektől bevezetett, fiatal házasoknak járó hitelekre. Akkoriban 30 ezer koronát (majd később többet is) kérvényezhettek a fiatal házasok, 1 százalékos kamat mellett. Ha ezt  összeraktuk az önkormányzati lakásokkal, tényleg jóval egyszerűbb volt akkoriban fiatalon családot alapítani. De vissza a jelenbe.

 
A napokban újra feltámasztották a honatyák ezt az 1989 előtti támogatást. Mivel reálisan csak az év második felétől igényelhető a kölcsön, így még nem teljesen világos minden részlete. Nagyon sokan keresnek meg minket, hogy hogyan is fog müködni ez az egész, lássuk tehát a részleteket. Azt viszont előre le kell szögeznünk, azért nem mindenkinek jár automatikusan ez a tényleg nagyon kedvező hitelkonstrukció.

A feltételek:

  • Mindkét fél esetében a felső korhatár 35 év
  • A felvehető hitel összege 15 000 euró lesz
  • Legkésőbb a házasságot követő 12 hónapon belül kérvényezhetjük a hitelt
  • A kérvényező pár havi összkeresete nem haladhatja meg az aktuális minimálbér négyszeresét (2120 euró, bruttóban)

hitel paraméterei:

  • A futamidő 15 év
  • Garantált kamat: 1% a teljes futamidőre
  • A hitelt az Állami Lakásfejlesztési Alap bocsájtja a kérvényezők rendelkezésére

 
Ösztönzés a gyermekáldásra, de akár válásra is?

Ami még egy nagyon érdekes paramétere, és más banki termékeknél mégcsak hasonló lehetőséggel sem találkozhatunk, az hogy a gyermek születése  esetén 2000 eurónyi hitelt elenged az állam (maximálisan 6000 euróig).

Ismerjük, azonban be, Közép-Kelet-Európában nagy hagyománya van az „okos megoldásoknak“. A 12 hónapos szabály miatt könnyen megtörténhet, hogy egyeseket válásra, majd újra házasságra ösztönöznek a feltételek (emlékezzünk csak vissza az üdülési utalványokkal kialakult botrányra, amikor két héttel a bevezetésük után már hirdetésben vásárolta volna fel valaki őket). Persze, semmiképp sem buzdítanánk olvasóinkat, hogy kéthavonta támadjanak be egy anyakönyvi hivatalt az alacsony kamat miatt!

 

Amit még nem tudunk:

- Az hitelt ingatlanvásárlásra és felujításra lehet felhasználni. Még nem tudni, ezt milyen módon fogják ellenőrizni. A bankoknál ezt pl. a lakáshitelek esetében az adásvételi szerződés  felmutatásával, a lakástakarékoknál számlákkal kell igazolni.

- Nem tudjuk, hogy kötelező-e a 15 ezer eurós maximális hitelkeret igénylése, vagy kérhetünk kevesebbet is? Hasonlóan a 15 éves futamidőről sem tudjuk még, hogy mennyire kötött.

- Lesznek-e vajon előtörlesztési lehetőségek, mik lesznek ennek a feltételei. Jár-e majd az előtörlesztés valamilyen büntetéssel?

- Szintén érvényes lesz-e a DTI8-as szabály erre a hitelre is?

- Személyi kölcsönként fog-e működni, vagy szükség lesz az ingatlanunk beterhelésére?

Ami pedig a legdiszkutabilisebb az egészben, mennyire előnyös adósságra ösztönözni egy fiatal házaspárt, pláne, mikor a Szlovák Nemzeti Bank negyedévente újabb és újabb megszorító intézkedéseket vezet be a lakosság gyors ütemű eladósodása ellen. De ezt bízzuk inkább mindenki saját lelkiismeretére. Ám tény, hogy ha már ígyis-úgyis lakásvásárlásra és/vagy felújításra adják a fejüket a fiatalok, akkor tényleg egy kedvező és a piacon szó szerint verhetetlen ajánlatról van szó.


Összehasonlításképpen álljon itt egy táblázat a ma elérhető legjobb alternatívákkal a piacról, összevetve az ifjú házasoknak járó hitellel:

ifjuhazasok.jpg

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

Ha egy bank 1% alatti kamatlábat kínál a jelzáloghiteleknél, az nagyon csábító tud lenni, ugyanis ilyenre még nem volt példa a történelemben. Így van ez az UniCredit Bank esetében is, amely 0,99%-os kamatlábbal rukkolt elő 3 éves fixáció mellett. Szinte már minden kampány feltételekhez kötött, és ebben az esetben sincs ez másképp. Vajon tényleg ennyire megéri? Nézzük meg!
Teljes cikk
Idén vehetjük eloször igénybe a fiatalok lakáshiteléhez járó állami támogatást adókedvezmény formájában. A 2017-ben elfogadott törvény jelentősen megváltoztatta a 35 éven aluliak jelzáloghitelének támogatási rendszerét, 2018. január 1-től már adókedvezmény formájában vált elérhetővé a támogatás a fiatal hiteligénylok számára. Elmúlt egy év, s az ügyfelek most először igényelhetik a pénzüket a 2018-as évre vonatkozóan.
Teljes cikk
A fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel feltételei minden bizonnyal a 2018-as év elejétől változnak majd. Mindeddig kamatkedvezmény formájában mutatkozott meg, a pénzügyminisztérium új javaslata szerint adóbónusszal támogatnák a fiataloknak járó jelzáloghitelt.
Teljes cikk
Talán a kamat az az egyik alapfogalom, amelynek müködését még ma is kevés ember érti pontosan. Pedig nagyon fontos megérteni a kamatos kamat fogalmát, hiszen nem lehet véletlen, hogy maga Einstein is a világ nyolcadik csodájaként említi. Még tanult ismerőseim körében is gyakori tévhit, hogy kölcsön esetén az első években csak a kamatot fizetjük, és csak ezután a kölcsönzött összeget.
Teljes cikk
Manapság kevesek kiváltsága, hogy önerőből saját családi házat építsenek maguknak. Az emberek többsége banki hitelekhez folyamodik, ahol azonban szintén szükség van némi megtakarításra. Van azonban egy két lehetőség, amikor saját tőke nélkül is tudunk házat építeni. A következőkben leírjuk, hogyan lehet segítségünkre egy már meglévő ingatlan - álltalában szülői ház.
Teljes cikk
A kamatok sosem voltak ennyire alacsonyak, mint napjainkban. Szinte minden bank már 1,2-1,6% közötti kamatlábakra kínálja hiteleit, ezért a bankoknak újabb és újabb dolgokat kell kitalálniuk, hogy bevonzzák az új ügyfeleket. A VÚB is bekeményített, és egy meglepő lépésre szánta el magát.
Teljes cikk