Bankinfó - Június : Jövő évtől megszűnik a fiataloknak járó támogatás mai formája!

A fiataloknak járó hitel jelentősen megváltozik. A hozzá kapcsolódó legfrissebb információkról olvashatsz az alábbi írásban. Nem kevesebb, mint 5000 euróval járnak rosszabbul jövő évtől a fiatalok, mint eddig.

Bankinfó - Június : Jövő évtől megszűnik a fiataloknak járó támogatás mai formája!

1. Kevesebb fiatal kap állami támogatást júlistól

Az állami támogatás több feltételhez kötődik. Az egyik a kérelmező keresetének nagysága. Ez a határérték negyedévente változik a gazdaságban elért átlagkeresettől függően. A felső határ pontosan a tavaly ilyenkor elért átlagkereset 1,3-szorosaként van definiálva. Ez június 31 – ig 1287 euró (bruttó) volt, azonban a következő negyedévben (júliustól-szeptemberig) csökken, nem kevesebb, mint 120 euróval 1166,10 euróra (bruttó) . Az, aki tavaly havi átlagban ennél többet keresett, sajnos nem jogosult az állami támogatásra.

2. 2018-tól nagy valószínűséggel megszűnik a fiataloknak járó támogatás a mai formában

Januárban terjedt el a hír, hogy a fiataloknak járó hitelkedvezmény változni fog, méghozzá számunkra kedvezőtlen irányba. Sajnos ez az információ beigazolódni látszik. A 3%-os kamatkedvezmény nagy valószinűséggel a jövő évtől már a múlté. Az állam megszünteti a fiataloknak járó hitelek dotációját a mai formában, és adóbónusz formájában nyújt a jövőben ehelyett kedvezményt a fiataloknak. Ez az új adóbónusz lehetővé tesz majd 400 eurós adóbónusz leírását a fiataloknak. Azonban ez 5 év alatt is maximum 2000 eurónyi megtakarítás. Eddig az 50.000 eurós hitel esetén azonban 7.000 eurós megtakarítást jelentett a kedvezmény.

 lakashitel.jpg

3. Júliustól a biztonsági tartalék 10%-ra növekszik

Mit is jelent ez? Egy régebbi cikkünkben írtunk róla, mi alapján számolja ki a bank, hogy kapunk-e hitelt. Márciustól, ún. biztonsági tartalékkal/párnával is kellett számolnia a banknak hitelelbíráláskor. Eddig fizetésünk 95%-ból indultak ki, júlistól azonban a fizetésünk csak 90%-a lesz a kiindulási pont.

4. Az OTP úgy látszik nem szívesen oldja a fiataloknak járó hitelt

Először is egy fontos dolog, amit tisztázzunk az elején, ha eddig nem tettük. A lakáshitel (hypotéka) és a fiataloknak járó hitel (hypotekárny úver pre mladých) két teljesen különböző termék. Amit a reklámokban akciósan látunk, mint pl. Unicredit - 0,99 %, Primabank - 1,2%, OTP- 1,2% és még sorolhatnánk, ezek mind és kizárólag a lakáshitelekre (hypotékákra) vonatkoznak, míg a fiataloknak járó hitel sok esetben 2,1%, 2,99%, 3,5% és hasonló kamatlábakon indul. Így leszámolva a 3%-os kedvezményt, sok esetben 0,1% kamatot kapunk.

Az OTP egyértelműen jelezte, hogy nem szeretné a fiataloknak járó hiteleket oldani. Nem kevesebb, mint 4,99% - os kamatot kínál erre a termékre, tehát még a 3%-os támogatás leszámítása után is 1,99%-on tartunk (te jó ég!), ami sokkal több, mintha egyenesen egyszerű lakáshitelt kérnénk 1,2%-ért. A pontos okot nem tudjuk, de így egyértelműen a Tatrabankot hagyta biztos befutónak a fiataloknak járó hitel oldásához.

Ha Te is segítségre szorulsz hitelintézéskor, szívesen várjuk leveled. 

 

 

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni

Ezek még érdekelhetik

  • Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

  • Eljött az alkalmas idő a „refinanc“-ra?

  • Alapfogalmak: Lakáshitel és fogyasztói hitel

  • Bankinfó Február – lakáshitel-szigorítás cunami

  • KO-t kapott a lakástakarék - jelentős változások a lakástakarék (stavebné sporenie) terén

  • Bankinfó - Július: Honnan szerezhetek pénzt, ha a banktól nem kapok 100%-ot az ingatlanra?