Hová tűnik el a pénzed?

"Ez már nem igaz, egy hete kaptam fizut, mindent befizettem, és már megint csak filléreim maradtak a hónap hátralevő részére. De hiszen nem keresek rosszul és nem költöm a pénzem hülyeségekre. Ahh!!!"

Hová tűnik el a pénzed?

Pontosan ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben 2016 nyarán, amikor már majdnem 3 éve főállásban dolgoztam az egyetem mellett. Gürcöltem, igyekeztem, és mégsem volt elég. Miután megcsörrent a telefonom, jelezve, hogy megkaptam a hónap várva várt sms-ét a bankomtól, minden számlát becsületesen befizettem, megejtettem a havi esedékes nagybevásárlást, és gondoskodtam az adott havi váratlan kiadásokról, egy héttel később már alig volt 100 euróm a hónap hátralévő részére. Nem értettem. Hiszen fejben kiszámoltam, ki kellene hogy jöjjön.

 A szenvedés és a pénztárcámban lévő fekete lyuk keresése közben támadt egy ötletem. Készítek egy excel táblázatot! Sorra jöttek a bejegyzések. Bevételeket az első oszlopba, kiadásokat a második oszlopba, hopp, még pár egyenlet, és kész! Ami a fix kiadásokat illette, a fejemben is hasonló számokra jutottam, viszont voltak olyan kiadásaim is, amelyek pontos nagyságát nem tudtam megállapítani, így a táblázatba az én (hihetetlenül naiv) becslésem jegyeztem be. Papíron még mindig minden teljesen rendben volt, pluszban voltam, viszont tudtam, hogy a valóság teljesen más, és így az igazság után való kutatás folytatódott.

 A folytatáshoz viszont szükségem volt egy régi barát segítségére, aki időközönként küldött pár SMS-t, viszont én őt továbbra is sikeresen ignoráltam. "Pff, úgyis tudom mi van vele!" - gondoltam én. Na de most eljött az igazság pillanata. Nagy levegő, kifúj - bejelentkeztem a NetBankomba. És ő ott várt rám: a bankszámlám. Minél többet méregettem a szerencsétlent, annál jobban sajnáltam. A tőlem elszenvedett sérülései bár kicsik voltak, de sok volt belőlük, túl sok. A kártyával való fizetés egyszerű volt, gyors, praktikus, de legfőképpen könnyelmű.

  money-931423_1920.jpg

Szemeimmel gyorsan végigfutottam a számlám sérülésein (azaz átutalásain), és rengeteg éttermi, illetve vegyesbolti fizetést találtam. Le kellett írnom mindent, hogy értelmezni tudjam. Ebben a pillanatban már világos volt a számomra, hogy ha jelenlegi helyzetemen változtatni szeretnék, nem lesz elég ha az elmúlt átutalásokat elemzem ki, figyelemmel kell kísérnem a jövőbeli kiadásaimat is. Ugyanis a bankszámlámon csak a kártyával való fizetések jelentek meg, de én készpénzt is használtam. Mobil alkalmazásra van szükségem! Rövid kutatás után ráleltem a Wallet-re és a NetBankom segítségével gyorsan lejegyeztem minden átutalást az elmúlt 3 hónapra majd hozzáadtam azokat a készpénzes fizetéseket is, melyeket fel tudtam idézni az elmúlt pár hétből.

 Ekkor következett az első, kisebb sokk! A lustaságomnak köszönhetően túlságosan is sokat költöttem éttermekben és vegyesboltokban nyalánkságokra. Természetesen akadtak ruhavásárlásra utaló nyomok is, melyeket megengedtem magamnak, mondván "Jól keresek, és meg is érdemlem!". Ugyan viszonylag olcsó boltokban vásároltam, mint a H&M, Orsay vagy Camaieu, de felesleges dolgokra költöttem a pénzem. A szekrényeim tele voltak, pedig volt belőlük jópár. Egy szekrény Pozsonyban, az albérletben, és 3 további hatalmas beépített szekrény otthon, a szüleim házában.

 Ezek után jött a második, még nagyobb sokk! Felesleges utalásokra bukkantam. Példának okáért: néhány hónapig duplán fizettem az edzőtermi tagságit. Mivel az összeg csupán 19.90 euró volt, az automatikus tranzakcióról SMS nem érkezett (én pedig azt hittem, hogy törölték) és én pedig becsületesen utaltam ugyan ezt az összeget manuálisan is. A vállalat természetesen rögtön visszautalta a pénzt miután jeleztem a problémát, de egyértelmű volt a számomra, hogy ismételten az én könnyelműségem okozta a galibát.

 Miután magamhoz tértem a sokkok után, már világos volt a számomra, hogy a helyzetemről nem a pénztárcámban lévő feketelyuk tehet, hanem én, csakis én. Elhatároztam, hogy változásra van szükségem. Ismét előhúztam a bevételeimet és kiadásaimat tartalmazó excel táblázatot és elkezdtem új lapokat hozzá adni. Meg sem álltam amíg a lapjaim száma meg nem egyezett a hátralévő hónapok számával és belevágtam a tervezésbe.

 Foglaljuk össze röviden, milyen hibákat követtem el, ami miatt mondhatni csődközeli anyagi helyzetbe kerültem:

  • bevételeimet és kiadásaimat "fejben tartottam",
  • nem foglalkoztam a bankszámlám egyenlegével,
  • előnyben részesítettem a kártyával való fizetést a készpénzes fizetéssel szemben,
  • figyelmen kívül hagytam a mindennapi apró kiadásokat.

 

Visszanézve hálás vagyok a kíváncsiságomért, ami arra kényszerített hogy egyre méllyebbre és mélyebbre ássam magam a problémába, és buzdított az elemzésre és a megoldás keresésére. 

A következő cikkemben tovább folytatom a témát, és bemutatom, hogyan lehet megtalálni az elgurult eurókat, és sokkal jobban vigyázni rájuk. 

Csémi Vera 
www.budgetovo.sk

 


Ezt feltétlenül olvasd el!

Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni