Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből, avagy miért olyan alacsonyak a betéti kamatok? I. rész

Sokaknak feltűnhetett, hogy az utóbbi időben a banki betéti kamatok nem éppen a legvonzóbbak. Míg 4 éve teljesen normális volt a 3 %-os kamat az éves lekötött betétre, a mai átlag épphogy csak eléri az 1 %-ot. Sőt, mi több, akad olyan bank is, amely 0 %-ot kínál az egy éves lekötött betétünkre.

Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből, avagy miért olyan alacsonyak a betéti kamatok? I. rész
  Megőrültek ezek a bankok? Mintha szó szerint nem kérnének a pénzünkből, és azt szeretnék, tartsuk a matracunk alatt, ahol havi illetéket sem kell fizetnünk. Akinek nem világos, miért csökkenek, máskor pedig növekednek a banki kamatok, azok olvassanak tovább.

 Nézzük meg, mit mutatnak a számok az elmúlt 6 évben. A 2010-es évek elején teljesen normális volt a 3% körüli éves kamat. 2013-tól a kamatlábak azonban szemmel láthatóan  csökkenő tendenciát mutatnak.

zsupi1

A banki lekötött betéti kamatok alakulása. 

Elgondolkodtunk már rajta, mi okozza ezt a változást?

Talán az elmúlt gazdasági válság az egyik oka? Vagy hogy beléptünk az eurozónába? Esetleg a bankok játszadoznak velünk? Ahhoz, hogy megértsük a legfőbb indokot, fontos, hogy megértsük a bankok alapvető működését. Az iskolában úgy tanítják, hogy a bankok az egyik oldalon az emberektől pénzt fogadnak el banki betét formájában, a másik oldalon pedig ezt a pénzt hitel formájában a kérelmező ügyfelek rendelkezésére bocsájtják.
Mint egy átvezető-elosztó vezeték – amit az egyik oldalon összeszed, a másik oldalon szétoszt.

A folytatást ITT olvashatod tovább.  

Megj.: A Pénzügy.SK létrejötte előtt a Körkép.SK adott teret egy-egy cikkünk megjelenéséhez, úgy korrekt, ha az ott megjelent cikkeket ott olvasod tovább.

 
 

Ezt feltétlenül olvasd el!

Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni

Ezek még érdekelhetik

  • Te szeretsz veszíteni ?

  • Itt kezdd a saját pénzügyeid – útmutató (nem csak) pályakezdőknek

  • Miért nem kérnek a bankok a pénzünkből?

  • Mennyibe kerül egy adag mosás vagy egy 5 perces zuhany?

  • Miért olcsók a hitelek gazdasági válság idején?