Ne is álmodj többről, mint két szoba! - kiszámoltuk, mekkora lakásra kapsz hitelt júliustól

Ahogy azt előző cikkeinkben már jeleztük, 2018 júliusától, azaz már jövő héttől új szabályok lépnek érvénybe a lakáshitelek piacán.

Ne is álmodj többről, mint két szoba! - kiszámoltuk, mekkora lakásra kapsz hitelt júliustól

Ahogy azt előző cikkeinkben már jeleztük, 2018 júliusától, azaz már jövő héttől új szabályok lépnek érvénybe a lakáshitelek piacán.

A legnagyobb és legszigorúbb változást a DTI 8-as szabály jelenti, amely korlátozza az egy főre felvehető maximális hitelkeretet. A DTI 8-ról röviden annyit érdemes megjegyezni, hogy az éves keresetünk 8-szorosát kaphatjuk meg maximális hitelként.

Ez lehetővé teszi, hogy előre megtudjuk, akár otthon is kiszámoljuk, legfeljebb mekkora értékű ingatlanokat érdemes keresgélnünk az ingatlanportálokon.

Elvégeztünk mi is egy gyors számítást, a megyékre lebontva és az átlagfizetést figyelembe véve, hogy egy átlagos keresettel rendelkező potenciális lakásvásárló meddig nyújtózkodhat, mekkora ingatlant vásárolhat a lakóhelye szerint júliustól.

A következő érdekes adatokat kaptuk:

Forrás: átlagkereset kerületek szerint, ingatlanárak megyék szerint


Lakásárak.png

A fenti táblázat egy átlagos keresettel rendelkező kérelmező esetét mutatja be. Láthatjuk, hogy limitáltak a lehetőségeink - ha egyedül szeretnénk lakást vásárolni, ne nagyon álmodjunk tág terekről, pláne ne Pozsony megyében. Azonban, ha ketten kérvényezzük a hitelt, és mindketten hasonló fizetéssel rendelkezünk, a fenti számokat megszorozhatjuk kettővel. Két főnek tehát bőven elérhetőek továbbra is a drágább ingatlanok, ám a helyzetet természetesen komplikálja, ha már a gyerek, esetleg gyerekek is bekerülnek az egyenletbe.

Ne feleddjük, a változások csak az új hiteleket érintik. A régi hiteleinket, ha magasabbak is az éves keresetünk 8-szorosánál, bátran refinanszírozhatjuk - ebben szakmai segítséget nyújtunk, forduljatok hozzánk bizalommal.

További információkat hamarosan, a júliusi Bankinfóban találtok, kövessétek figyelemmel a honlapunk és a Facebook oldalunk (link).


Ezt feltétlenül olvasd el!

Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni Hitelt halasztasz? Mutatjuk, mennyibe fog kerülni

Ezek még érdekelhetik

  • Bankinfó - Október: visszaestek a hitelezések, refinanszírozás és ingaltan lufi

  • A hitelek befagyasztásáról A-tól Z-ig: Minden egy helyen

  • Fiataloknak járó kedvezményes jelzáloghitel jövőre: több ezer euróval is rosszabbul járhatunk

  • Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

  • Alapfogalmak: Mi az a kamat, és hogyan működik?

  • Bankinfó Május - Szigorítások: az ingatlanbefektetők aggódhatnak. A fiatalok fellélegezhetnek