Havi 50 euróból félmillió - mik azok az ETF befektetések?

2024. 02. 19.
Profile picture for user zsupcsan-zoltan
Zsupcsan Zoltán
12 éve foglalkozom pénzügyekkel és ügyfelekkel . Hiszek abban, hogy valódi tanácsot csak függetlenül, alapos tudással és szakértelemmel lehet adni.  Tanácsadói tevékenységem mellett a Pénzügy.SK tanácsadói csapat szakmai felkészültségéért is én felelek. 
Lépjünk kapcsolatba!
Malacperselybe pénzt rakó kéz, ami ETF befektetés céljából rak félre pénzt.

Egyre felkapottabbak az ETF-ek mint befektetési lehetőségek, amelyek alacsony költségekkel, alacsony kockázattal és magas hozammal kecsegtetnek. Ilyen a sokat emlegetett S&P500 befektetési alap is. Ebben a cikkünkben megmutatjuk, mik az ETF-ek, és hogyan kezdheted el velük te is a befektetést.

Mi az ETF?

Az ETF-ek (exchange traded fund = tőzsdén kereskedett alap) olyan befektetési alapok, amelyek valamilyen tőzsdén nyilvánosan jegyezve vannak, általában passzív indexkövető alapok formájában.

Ugyanúgy viselkednek mint a részvények, vásárolhatók és eladhatók a piacon, percről percre látjuk az árfolyamukat. Annyi különbséggel, hogy nem egy cég részvényét vásároljuk meg, hanem több százét egyszerre. Mindezt egyetlen ETF-en belül. Mivel tőzsdén vásárolhatók, bármikor lehet velük kereskedni (a tőzsde nyitvatartási ideje alatt), ezért likvid befektetésnek számítanak. Ha pénzt szeretnék kivenni az ETF-ből, általában 2-3 napon belül már a számlámon van a pénz.

Ahhoz, hogy megértsük, mi is pontosan az ETF, meg kell ismernünk a befektetési alapokat.

Mi az a befektetési alap?

A befektetési alap egy olyan megtakarítási eszköz, amibe sok-sok befektető helyezi a pénzét, így a sok kisebb betétből egy nagyobb közös összeg keletkezik. Ezt az összegyűjtött pénzt helyettünk az alapkezelők igyekeznek okosan befektetik, hogy hozamot érjenek el. Ezt a pénzt rendszerint állampapírba, kötvényekbe és részvényekbe fektetik be. Ez határozza meg az ETF típusát és rizikóját. 

A befektetési alap működését legegyszerűbben a családtagnak vásárolt ajándék példáján tudjuk bemutatni:

Tegyük fel, akarunk venni anyának a testvéreinkkel egy 250 eurós ajándékot. Én adok bele százast, a másik testvérem százast, a harmadik ötvenest (mi vagyunk a kisbefektetők). Apa összegyűjti a pénzt (úgy mint az alapkezelő), és megveszi az ajándékot. A testvérek közül senki sem vett külön kisebb ajándékot, de mégis lett egy nagyobb közös ajándék anyának, így mindenkinek lett nyeresége (közös ajándék öröme). Igaz apa nem fizetett bele, de ő választotta ki, ment el érte kocsival és vette meg. Teoretikusan apa akár illetéket is kérhetett volna ezért az intézkedésért, ahogy az alapkezelő is teszi, mivel a pénzünkkel törődik és hozamot generál.

ETF befektetési lehetőségek szimbolizáló kéz, amiben digitális kivetülése van egy diagramnak.

Röviden még tisztáznánk, hogy mi a különbség az aktív és a passzív befektetési alap között. Aktív befektetési alapról akkor beszélünk, amikor a portfóliómenedzser saját kutatások és elemzések alapján dönt arról, hogy milyen részvényeket, kötvényeket, esetleg ingatlanokat vásárol az alapjába, és az egész döntési folyamat rá hárul. Ehhez folyamatos megfigyelés és munka kell, sok matematikus és közgazdász elemzésére van szükség, így ez nagyobb költséggel is jár. Ezért rendszerint a befektetési alapok költségei magasabbak mint az általában passzívan kezelt ETF-eké.

Miben jobb az ETF mint az aktívan kezelt befektetési alap?

A befektetési alapok kizárólag az alapkezelőtől vásárolhatók azon országokban, ahol tevékenységet folytatnak. Ezzel szemben az ETF-ek gyakorlatilag a világ bármely országából elérhetőek (ha az adott ország lehetővé teszi a befektetést) a tőzsdén. A befektetési alapokat tehát akkor vehetjük, amikor az alapkezelő azt kereskedésre bocsátja, míg ETF-et szinte bármikor, mikor nyitva van a tőzsde. Az alapkezelő minden kereskedési napon közzéteszi a befektetési alap napvégi árfolyamát, értékét. Tehát a napvégi áron tudjuk megvásárolni őket. Az ETF-ek ára ezzel szemben percről percre változik, hiszen aktívan kereskednek velük, és reagálnak a gazdasági hatásokra.

A befektetési alapokból származó nyereségre általában nyereségadó vonatkozik (Szlovákiában 19%), ezzel szemben az ETF-ek nagy pozitívuma, hogy Szlovákiában egy év befektetés után nem kell adót fizetnünk a nyereségből. Így az ETF egyből 19% előnnyel indul a költségek szempontjából.

Emellett a befektetési alapok és ETF-ek is lehetnek passzívan és aktívan kezeltek. Mit jelent ez? Az aktívan kezelt alapoknál egy szakértői csapat választja ki, mibe fektetik a pénzt. Ugyanakkor az ETF-ek általában passzívan kezelt alapok, tehát már egy létező ún. indexet követnek (nagyon leegyszerűsítve csak lekopíroznak egy hosszó évek óta létező stratégiát). Mi is érezzük, hogy egyszerűbb valami lemásolni mint egyedi ötlettel előállni. Mivel nem áll mögötte egy szakértői csapat, aki azon gondolkodik, hogyan múlja felül a piaci átlagot, alacsonyabb költségekkel is rendelkeznek. Habár vonzónak tűnhet a szakértői csapat a háttérben, a számok azt mutatják, hogy a befektetéseknél sokkal jobb eredményt hoz a jól bevált stratégiák egyszerű lemásolása, és sokkal olcsóbb is a befektetők számára. Ezért a legjobb döntés egy megfelelő ETF csomagba való befektetés hosszútávon. Már csak helyesen kell kiválasztanunk a célunknak megfelelő ETF-ek csomagját. 

Az ETF előnyei röviden

Az ETF-ek előnyei röviden összefoglalva a következők:

  • diverzifikált befektetési forma, több száz cégbe fektetünk egyszerre, ezért csökken a kockázat
  • likvid befektetési lehetőség, mivel a tőzsdén kereskedhető
  • alacsonyabb költségekkel járnak mint más befektetési termékek
  • adóhatékonyság – Szlovákiában egy év befektetés után mentesülnek a nyereségadó alól
  • átláthatóság – pontosan tudjuk mibe és hogyan kerül befektetésre a pénzünk

Mi a különbség a részvény és ETF között?

A részvények a nevükhöz híven egy cégben részesedést jelentenek, azaz tulajdonrészhez juthatunk velük a cégben. Amikor Apple részvényeket vásárolsz, tulajdonképpen az Apple tulajdonosává válsz. A részvények így tulajdonjoggal és egyes esetekben akár szavazójoggal járnak.

A részvény egyetlen céghez (cégcsoporthoz) tartozik, így teljesen függ attól a cég teljesítményétől. Ha befektetsz egy cégbe, és becsődöl, akkor búcsút inthetsz a pénzednek. Fordítva is érvényes: egy cég lehet akkora siker mint a Google, Netflix, Meta, Coca-cola, akkor pedig sokszorosan több a nyereséged.

Ezzel szemben az ETF-ek több céget helyeznek el egy befektetési kosárban. Beletesznek egy kis Apple-t, egy kis Meta-t, Google-t, de ott lehet a Spotify, Netflix, Boeing és mások is. Attól függ, mi alapján válogatják össze a cégeket. Az S&P500 ETF például az USA 500 legnagyobb vállalatainak részvényét vásárolja.

Tegyük fel, hogy ha az összeválogatott 500 cégből egy becsődöl, lehet, némi veszteséggel jár, de nem hogy nem leszünk nullán, mintha egy cégbe fektettünk volna, hanem lehet, hogy csak 1%-os mínusszal zárjuk azt a napot. Éppen ezért az ETF-ek a megfelelő diverzifikáció miatt is kedveltek a befektetési lehetőségek között. A diverzifikációról ebben a cikkünkben írunk bővebben.

Legyőzi az ETF (passzív befektetés) az alapkezelő által kezelt (aktív) befektetést?

"Még egy vak majom is több hozamot érne el, mint az alapkezelők!" Legalábbis azt mondta Burton Malkiel a 70-es években. Szerinte ha véletlenszerűen választunk ki részvényeket, és azokat megtartjuk, nem piszkáljuk, még akkor is jobb eredményt érünk el, mint az aktívan kezelt portfóliók (amit az alapkezelők is csinálnak). Gondolatát kutatással is bizonyította, ahol teljesen véletlenszerűen választottak ki több céget, és figyelték azok részvényének alakulását.

Mi a kutatás üzenete? Az, hogy ha befektetsz, hagyd békén, ne piszkáld azt. Az elvetett magot se takarod ki minden nap, ülteted át új földbe, teszed át a kert másik felébe. Egyszer érdemes jól választani, abból lesz erős növényünk, hozamunk.

Egy személy ETF portfóliót választ a lapon felsorolt diagramok közül.

Milyen ETF-t válasszak?

Mivel több ezer ETF elérhető a piacon az európai befektetők számára is, érdemes több szempontot figyelembe venni az ETF kiválasztásánál. Ebből a három legfontosabb:

1. Milyen célra szeretnék befektetni?

Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, milyen célra és milyen hosszú távra fektetünk be. Ha pár hónapra akarunk csak befektetni, nem pedig évekre, akkor nem az ETF-et keressük.

2. Milyen költségekkel (és adóelőnyökkel) járnak?

Az ETF-ek költségei általában alacsonyak, de egy-egy termék között is lehet nagy különbség. Az „accumulating” (hasznot újra befektető) ETF-ek előnyösebbek mint azok, amelyek osztalékot fizetnek.

Mi a különbség az accumulating és distributing ETF között?

Az ETF-ek olyan részvényekbe is fektetnek, amelyek osztalékot fizetnek a befektetőnek. Az accumulating (hasznot újra befektető) ETF-ek ezt a hasznot nem neked fizetik ki, hanem újra befektetik. Ezzel szemben a distributing (osztalékot fizető) ETF ezt a hasznot neked fizeti ki egyenesen, ami bár jól hangzik, mert te kapod meg a pénzt, de adókötelesek.

Ugyanakkor a distributing esetében mindig marad valamennyi pénz, amivel nem tudsz mit kezdeni, mert nem elég ahhoz hogy visszaforgasd, így befektetlenül marad vagy feleszik a költségek a hasznot.

3. Milyen pénznemben vásárolható az ETF?

Nem mindegy, hogy euróban vagy dollárban vásárolható meg az ETF. A dollárban vásárolt ETF-ek esetében ott az árfolyamkockázat is. 

Milyen ETF befektetési lehetőségek léteznek?

Íme, három befektetési lehetőség, amelyek ügyfeleink körében a legelterjedtebbek.

A leghíresebb index: S&P500

Az S&P 500 egy amerikai részvényindex, amely az Egyesült Államok 500 legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatának értékét követi. Az S&P 500 vállalatai értékükben körülbelül az amerikai piac 80%-át fedik le, így képet nyújt az amerikai gazdaság állapotáról. Az S&P 500-ba való befektetés azért is népszerű, mert egyszerűen lehet az amerikai vállalati szektor növekedéséből profitálni. Történelmileg az S&P 500 hosszú távon átlagosan 7-9% közötti éves hozamot produkált. Az index széles diverzifikációja stabilabb befektetési lehetőséget kínál.

iShares MSCI World ETF

Az iShares MSCI World ETF egy tőzsdén kereskedett ETF, ami több mint 20 fejlett piac részvényeit tartalmazza, így rendkívül diverzifikált. Alacsony költségekkel és nagy likviditással rendelkezik, ami könnyűvé és költséghatékonnyá teszi a befektetést hosszú távon. Átlagosan 8-9% közötti éves hozamot produkál.

Pénzügy Magas hozam portfóliója

A Magas hozam portfólió két amerikai piacot lefedő ETF-et, egy európai és egy feltörekvő piacokat lefedő ETF-et, és egy ún. small cap ETF-et tartalmaz. Ez a válogatás nem csak a földrajzi diverzifikációt képviseli, hanem az ipariági és méretbeli sokszínűséget is. A portfólió az elmúlt évtizedekben mutatott stabil növekedésére alapozva 8% nettó elvárt hozammal számolunk (az elmúlt 10 év hozama nettó 9.8% p. a. volt).

A pénzügy.sk Magas Hozam portfóliójának teljesítménye, mint befektetési lehetőség. 

A Magas Hozam portfólió előnyei:

  • lekötés nélküli megoldás a részvénypiacon (ideális azonban a 10+ éves minimális futamidő)
  • 5 napon belül hozzáférhető illeték nélkül, 
  • szlovákiai pénzügyi intézményeknél, a Szlovák Nemzeti Bank felügyelete alatt,
  • nonstop online figyelhető,
  • akár havi 50 eurótól
  • rendszeres, hosszútávú befektetésre ideális

Összefoglalva

Az ETF-ek egyre népszerűbb befektetések, hiszen gond nélkül lehet velük egyszerre több nagyvállalatba pénzt fektetni úgy, hogy minimalizáljuk a rizikót és költségeinket. A legkedveltebb accumulating (újra befektető), indexkövető ETF-ek megfelelő választás lehet azok számára, akik úgy szeretnének vagyont építeni, hogy nem kell törődnie vele, és hogy a pénz magáért dolgozzon. 

Ha kérdésed van befektetés vagy ETF-ek terén, vedd fel velünk a kapcsolatot, és készségesen segítünk. Ha szeretnéd, hogy megtaláljuk számodra a megfelelő befektetést, töltsd ki a befektetési kalkulátorunkat. 

Új hozzászólás

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
CAPTCHA
Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.