Ne sajnálj pár eurót, ha autóval utazol külföldre! Nézd meg, mi mindent téríthet az utasbiztosítás

A nyár az utasbiztosítások idöszaka, hozzánk is napi szinten futnak be ilyen szintű megkeresések. Pont ezért úgy gondoltuk, összedobtunk egy rövid cikket arról, mit nem árt tudni, ha saját autóval vágunk neki a hosszú útnak. Legyen az Horvátország, Görögország, Olaszország vagy más távoli úticél, sokan nem is tudják, hogy ha autóval utazunk külföldre, szinte aprópénzért köthetünk kiegészítő biztosítást, és baj esetén több száz eurót is megúszhatunk, ha a kocsink lerobban a semmi közepén.

Ne sajnálj pár eurót, ha autóval utazol külföldre! Nézd meg, mi mindent téríthet az utasbiztosítás

Mire elég a zöld kártya?
A zöld kártya igazolja, hogy a a kötelező gépjármű felelősségbiztosításunk érvényes. Egy esetleges ütközés esetén a biztosítónk megfizeti az okozott kárt, nem segít rajtunk azonban a zöld kártya, ha csak egyszerűen lerobban, meghibásodik, vagy defektet kap a kocsink.

 

Mit fedez egy kiegészítő autóbiztosítás az utazás alatt?

Ez a fajta biztosítás a következő biztosítási esetekre vonatkozik: az autó leállása, meghibásodás, aksi lemerülése, téves üzemanyag tankolás, baleset, lopás vagy lopási kísérlet, illetve defekt.

Amit ezekben az esetekben fedez a biztosító:

  1. Műszaki segítséget és aszisztenciát nyújt a javitáshoz, illetve az elhúzáshoz (magyarul: ha felhívjuk a biztosítónkat, ők gondoskodnak arról, hogy valaki értünk jöjjön és helyben megszerelje vagy elvontassa a kocsinkat)
  2. Átfizeti az elvontatás költségeit is a legközelebbi megfelelő műhelyig
  3. Az autó megőrzési díját is megtéritik (max. 3 napig)
  4. Amennyiben a gépjármű nem javítható 12 órán belül:
  • a biztosítónk átfizet maximum 3 éjszakányi szállást
  • szintén igenyelhetjük, hogy fizessék át egy másik gépkocsi kölcđönzési díját (maximum 5 napra) - ám az üzemanyagot a biztosított állja!
  • ha ezek nem megfelelő opciók számunkra, gondoskodnak a hazajutásról alternatív eszközökkel (vonat, autóbusz). Majd, egy személy számára térítik a visszautat a megjavított kocsihoz.
  1. Amennyiben a javítás költségei meghaladnák az 1000 eurót, a biztosító megfizeti az autó hazavontatását a lakhelyünkre.

Mire nem vonatkozik a kiegészítő utasbiztosítás, és mire kell odafigyelni?

Ami nagyon fontos, hogy magát a javitást egyetlen egy biztosító sem fizeti ki. De meghibásodás esetén ez egyébként itthon sem standard a CASCO-ban. Leszögeznénk még egy fontos feltételt: az autónak a mi tulajdonunkban kell lennie. Sajnos ha a családtag, esetleg ismerős kölcsönzi a kocsiját az útra, azt nem biztosíthatjuk. Fontos tehát, hogy saját autóról legyen szó a szerződésben.

 

A fent említett biztosítás 10 euró körüli összegbe kerül egy hétre. Akinek már robbant le autója, vagy vontatást kellett fizetnie a kirándulás során, az tudja, hogy nagyon mélyen a zsebébe kell nyúlnia az embernek ilyen esetekkor. Külföldön az itthoni összegek sokszorosáról is szó lehet, legyünk elővigyázatosak a nyaralás alatt is, ne fukarkodjunk a biztosítás filléres összegein. Sok balesetmentes kilométert kívánunk a nyár maradék részére!

Ezt feltétlenül olvasd el!

Mi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQMi lesz a lakáshitel kamatokkal? - Bankinfó 2019/ IQ

Ezek még érdekelhetik

Ha valamire nem vagyunk bebiztosítva, akkor a biztosító nem fizet. Ez tény. A közhiedelemmel ellentétben azonban a biztosítóknak nem elsődleges céljuk az ügyfelek megkárosítása. Amikor a biztosító fizet rovatunkban olyan megtörtént esetekről számolunk be, amikor baleset történt, és a biztosító kifizette a kárt. Tapasztalataink alapján van okunk a bizakodásra: eddig minden általunk ismert kár bejelentése pozitív elbírálásban részesült. Nézzük meg, hogyan sikerült 5 euróból 340 eurót menteni.
Teljes cikk
Ha lakásbiztosítást kötünk, és becsületesen fizetjuk az évi részletet, naívan gondolhatjuk, hogy bármi történhet, akkor a biztosítónk fizet. Van azért pár dolog amiről nem árt tudnunk, nehogy baj esetén biztosítónk hátat fordítson nekünk.
Teljes cikk
Hosszú huzavona után végre pont kerül az egyik legvitatottabb biztosítási eset végére. A törött szélvédő vagy oldalüveg esetén a biztosítónak kötelessége kifizetni a keletkezett kárt akkor is, ha egy másik gépjármű alól felpattanó kő okozta az esetet. Nézzük meg, mik a teendőink és mire figyeljünk oda!
Teljes cikk
Az előző bejegyzésben elmagyaráztuk, mi a különbség a PZP és a Casco biztosítás között. Az első anyagilag véd minket az autónkkal okozott károk ellen, az utóbbi pedig védelmet nyújt a saját autónkra. Vannak azonban olyan helyzetek, amikor egyikből sem számíthatunk kártérítésre. Az ilyen esetekben kiegészítő biztosításokat kell kötnünk. Nézzük meg, melyekkel találkozhatunk!
Teljes cikk
Ebben a cikkben röviden elmagyarázzuk, mire jó a biztosítás és kinek lehet rá szüksége. Már az elején érdemes jól megjegyezni, hogy nem ajánljuk olyan életbiztosítás megkötését, ahol a biztosítás mellett megtakarítás (spórolás) is van.
Teljes cikk
Ha valamire nem vagyunk bebiztosítva, akkor a biztosító nem fizet. Ez tény. A közhiedelemmel ellentétben azonban a biztosítóknak nem elsődleges céljuk az ügyfelek megkárosítása. Amikor a biztosító fizet rovatunkban olyan megtörtént esetekről számolunk be, amikor baleset történt, és a biztosító kifizette a kárt. Tapasztalataink alapján van okunk a bizakodásra: eddig minden általunk ismert kár bejelentése pozitív elbírálásban részesült.
Teljes cikk